Fantast priča


Malo je ljudi koji maštu mogu da pretvore u stvarnost. Jedan od tih retkih bio je Bogdan Dunđerski, pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini s kraja XIX veka i početka XX veka. Na svom imanju, koje se prostiralo na preko 2600 jutara zemlje, sagradio je, u sred ravnice, dvorac iz mašte.

Danas se tu nalazi prenoćište «Fantast», vlasništvo firme «PIK-BEČEJ» A.D.

Kompleks dvorca se prostire na oko 65 ha i obuhvata, pored dvorca, i ergelu, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel, park sa jezerom. Prenoćište raspolaže sa pet dvokrevetnih soba i dva apartmana u samom dvorcu i u depandansu sa još pet dvokrevetnih soba.

U samom dvorcu se nalaze i dve svečane sale; veća sa 70 mesta i manja sa 30 mesta, svečani salon sa stilskim nameštajem kao i Bogdanov salon sa starim nameštajem.

U podrumu dvorca je smešten restoran sa dvema salama sa 80 mesta i kuhinjom. Meni restorana je raznovrstan, a preovlađuje vojvođanska kuhinja.

Fantast palačinke, fantast šniclu i štrudlu sa makom obavezno treba probati, a od vina preporučujemo dva bisera sa Bisernog ostrva: čuveni Krokan i Tisku perlu.

Kapela je građena uporedo kada i dvorac, početkom dvadesetih godina prošlog veka u neovizantijskom stilu. Ikonostas je oslikao slikar Uroš Predić inače veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog.

Ergela konja


Celom dužinom kompleksa proteže se ergela.

Na tom prostoru nalaze se četiri konjušnice i više pomoćnih objekata kao i padok i staza za trening galopera.

U konjušnicama gosti mogu da vide čuvena grla kao što su Honoured guest, Trinidad i Soaring Falcon.

Uz pomoć iskusnih instruktora-trenera moguće je i jahanje, vožnja kočijama a zimi vožnja saonicama u predivnom ambijentu snegom pokrivene ravnice.

Park okružuje dvorac, kapelu i mali kaštel sa svih strana i predstavlja mešavinu engleskog i francuskog tipa parkova. U parku postoje uređene staze za šetnju. Centralni deo zauzima bazen koji je bio u funkciji za vreme Bogdana Dunđerskog. Park ima i druge sadržaje; uređeno igralište za decu kao i dva terena za tenis.

Ceo kompleks dvorca je moguće obići uz pratnju stručnog vodiča.

Sam kompleks dvorca se nalazi na području lovišta Lovačkog društva Bečej. Teren lovišta obiluje niskom divljači (fazani, zečevi, jarebice) i visokom divljači (srne i srndaći).

Pored lova moguće je organizovanje i ribolova u obližnjem "Ribnjaku" vlasništvo takođe "PIK-BEČEJ" ad gde se nalazi i restoran sa ribljim specijalitetima.

mapa
Kliknite na mapu za link ka Google Maps.

Lokacija


Dvorac je udaljen 14 km. od Bečeja na putu prema Bačkoj Topoli. Od Novog Sada je udaljen 60 km, od Subotice 70 km, Sombora 80 km, Zrenjanina 65 km i Beograda 135 km.