PIK BEČEJ ŠTITI KULTURNU BAŠTINU DVORCA FANTAST

pik-becej
ZLATNA MEDALJA POTVRĐUJE KVALITET
10/08/2020
Show all
fantast1

Bečej, 24. februar 2021. godine – Imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dvorcem „Fantast”, pripadajućim objektima i parcelom, rešavaju se u procesu restitucije, po zahtevu Matice srpske.

PIK Bečej je od okončanja stečajnog postupka 2016. godine dobrovoljno održavao ovu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije do okončanja postupka restitucije. U funkcionisanje dvorskog kompleksa „Fantast“  i njegovu dostupnost javnosti u poslednjih 5 godina je na godišnjem nivou ulagano oko 250.000 evra.

Međutim, kako kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture i dvorac će biti konzerviran od 1. marta, a čitava lokacija i objekti na njoj će biti obezbeđivani o trošku kompanije PIK Bečej.

Kao društveno odgovorna kompanija, PIK Bečej je dodatno, svim zaposlenima u dvorcu ponudio drugo radno mesto u okviru ovog poljoprivrednog sistema.

Nadamo se da će nadležni organi ubrzati donošenje pravosnažne odluke u procesu restitucije kako bi dvorac Fantast dobio svog vlasnika i bio iznova otvoren za posetioce.

Danas.rs

Nedeljnik.rs

Nirapress.com

Nadlanu.com

Nova.rs

Nshronika.rs

Novostiplus.info

Plodnazemlja.com

 

PR služba

PIK BEČEJ