Novosti

Jul 16, 2007.

PARAGRAF OSVOJIO DERBI !

Po prvi put u istoriji Ergela PIK-a BEČEJ osvojila derbi !

 

 

  

   Novosti (News)

Jul 16, 2007.

PARAGRAF OSVOJIO DERBI !

-------------------------------------------------------------------------------------

PARAGRAF ZA ISTORIJU, PONOS I RADOST

     U poslednje vreme bilo je raznih povoda, uglavnom dobrih, za pres konferencije u PIKBečej, ali je poslednji, čini se, prevaziao sve dosadanje. Da ne okoliamo, razlog to je Dragan Satarić, direktor ovog privrednog giganta u čijem sastavu je i Ergela rasnih konja galopera i preponaa, sa saradnicima okupio predstavnike medija u predivnom ambijentu hotela Fantast, je trijumf grla Paragrafa na 85. srpskom derbiju. Prva u istoriji bečejske ergele, koja egzistira u ovakvom vidu od 1971. godine. Znači, punih 36 godina se čekalo na ovaj trenutak. Čekalo i dočekalo.

- Ovaj uspeh će zlatnim slovima biti upisan u anale nae ergele - ushićeno kae Dragan Satarić , koji je i predsednik Konjičkog saveza Srbije.

Ova godina nam je donela izuzetne radosti na proizvodnom i poslovnom planu. Počeli smo je dobijanjem prvog zlata na moskovskom sajmu PRODEXPO, potom nam je uručen Trofej apsolutnog ampiona za proizvodnju u agrobiznisu na Novosadskom sajmu, onda smo nedavno uspeno okončali dugotrajan proces tenderske privatizacije, a sada je stigao i ovaj, toliko čekani, trijumf na sportskom planu. Kada se zna da je grlo Paragraf iz naeg uzgoja, onda je jasno da je osvetlao obraz svih u PIK Bečeju Trijumf sa beogradskog hipodroma je i odličan marketniki potez  za nau kompaniju.

Slavilo se u bečejskoj ergeli mnogo puta, jer su brojna grla tokom bezmalo četiri decenije postojanja beleila zapaene rezultate na raznim takmičenjima. Ali ovog puta je bilo posebno. Sa beogradskog hipodroma  slavlje se prenelo u hotel Fanatast. Novi vlasnik PIK Bečej, Đorđe Nicović, sa saradnicima prisustvovao je trijumfu, a onda  stigao sa novim partnerima do ergele da ovekoveči trijumfalni izlazak iz kamiona pobednika derbija Paragrafa. Imajući u vidu da je PIK Bečej jedini uspeo da sačuva rejting nekadanjih ergela i da se uspeno nosi sa novim vlasnicima rasnih konja, koji su, uglavnom , kupljeni u inostranstvu, vrlo je verovatno da će sa novim vlasnikom stići nove investicije i strpljivim i kvalitetnim radom nastaviće se uzlazna linija i na ovom planu.

-Na derbiju nema popravnog, samo jedanput u karijeri se dobija ansa da se u njemu trijumfuje.Paragrafu se posrećilo, jer ne treba izgubiti iz vida staru istinu konjara, da derbi dobija najsrećnije grlo. Mi smo imali tri konja u derbiju, a Paragraf je opravdao naa očekivanja. Lane je bio najbolji dvogodac i najavio je ovakav rasplet među trogocima. Ali, to nije garancija uspeha. Derbi je kao svaki derbi, pun neizvesnosti. Ne pobeđuje uvek najbolji, već kako kau konjari najsrećniji. Paragraf je ove godine bio u derbiju i najbolji i najsrećniji, pa trijumf nije mogao da mu izmakne, primećuje alfa i omega ergele PIK-Bečej Sava Ćurković.

 Mnogo, ba mnogo elemenata mora da se sloi da bi se dobio pobednik u kojničkom sportu. Počev od genetike, preko uzgoja timskog rada, i to od talskog osoblja do direktora, pa izbora trenera i dokeja do taktike na samoj stazi.

-Iako smo mi u naoj ergeli znali da je Paragraf na adut, nismo to nairoko i nadugačko obznanili.  Nadali smo se, a ujedno i strepeli. Derbi je to. Nikad se ne zna, Većina je davala veće anse Princu iz Surčinske ergele., a mi smo znali da je Paragraf lane, kao dvogodac, dva puta pobeđivao Princa, a sada kada je bilo najvanije, i treći put. Valja malo uivati u uspehu, a onda polako,  bez velike urbe, razmiljati o novim izazovima trezveno razmilja dirigent bečejske simfonije zvani derbi, trener Miodrag Milić.

Svi u bečejskoj ergeli trvde da je uspeh u konjičkom sportu  moguć samo ako je sinhronizovan timski rad. Poslednji u tom timu, ne po vanosti, je dokej. On mora da se toliko poznaje sa grlom da u nekim momentima na stazi deluju kao jedno biće.

-Uvek sam verovao u Paragrafa i tvrdio da je trenutno najbolji trkački konj na naim prostorima. Ne tedi sebe na stazi. dokazao je kvalitet u derbiju i na najbolji mogući način uzvratio za svu panju koju je imao u ergeli. Lično sam prezadovoljan jer sam dobio najvie to sam mogao kao dokej da poelim. Jahao sam pobedničko grlo u derbiju, čime mali broj dokeja moe da se podiči - iskren je dokej Miroslav Jovanović.

Ostaće zabeleeno da je Paragraf u 85. derbiju nosio broj sedam, da se derbi odrao u sedmom mesecu 2007. godine. A sedmica je kau, srećan broj. Na narod ima običaj da kae i to da samo hrabre sreća prati. Miroslav Jovanović i Paragraf su bili hrabri na beogradskom derbiju, pa su iz tog razloga sreću zasluili.

 

Vlastimir Jankov